כאשר אני אומרת שאני עוסקת בפסיכולוגיה חיובית לרוב אני מקבלת אחת משתי תגובות. האחת, עיניים מאירות – כאילו מצאתי עבור השומע משהו שהוא חיפש בעצמו מזה זמן. התגובה השניה, היא הרמת גבות המלווה לעיתים בחיוך ציני ובשאלה "ומה היה עד עכשיו, פסיכולוגיה שלילית?!"
אז ראשית מהי פסיכולוגיה חיובית ?
פסיכולוגיה חיובית היא ענף בפסיכולוגיה המתמקד בחקר היבטים חיוביים ברגשות, תכונות אישיות, קהילות וארגונים.
-
הבנת רגשות חיוביים משמעה חקר הסיפוק מהעבר, האושר בהווה והתקווה לעתיד.
-
הבנת תכונות אישיות חיוביות משמעה חקר החוזקות והיכולות כגון: אומץ, יכולת לאהוב, חמלה, חוסן, יצירתיות, סקרנות, אינטגרטיביות, שליטה עצמית וחכמה.
-
הבנת ארגונים חיוביים משמעה חקר החוזקות המקדמות קהילות טובות יותר כגון: צדק, אחריות, אזרחות, הורות, אתיקה, מנהיגות, עבודת צוות, וטולרנטיות.
-
מייסד הפסיכולוגיה החיובית הוא פרופ' זליגמן, יהודי אמריקאי אשר בעודו מכהן כיושב ראש איגוד הפסיכולוגים האמריקאים (תפקיד בעל פוטנציאל השפעה לא מבוטל), הכריז על פסיכולוגיה חיובית כענף חדש בפסיכולוגיה. הוא הגדיר פסיכולוגיה חיובית כתחום אשר עוסק במה שהופך את החיים לשווים ("What makes life worth living for"). למרות ואולי בזכות היות הגדרה זו בלתי פורמלית היא עדיין משקפת יפה את התחום. באופן פורמלי יותר הוא הגדיר בהמשך את הפסיכולוגיה החיובית כעוסקת במחקר המדעי של חוזקות ויכולות אשר מאפשרות לאדם ולקהילות לשגשג. בינתיים, מעבר למחקר התפתחו התערבויות חיוביות בקבוצות וביחידים, אשר אף קיבלו ביסוס מחקרי.